مدتها بود که من این وبسایت رو آماده کرده بودم و قصد داشتم محتواهای مفیدی رو با شما به اشتراک بذارم. اما نکتهای که وجود داشت این بود که مطالبی که به نظرم جالب میومد یا خیلی پیشرفته به نظر میومدن یا خیلی ساده و پیش پا افتاده. از اونجا که مدت مدیدی هست که داره از این داستان میگذره، تصمیم گرفتم که دل رو به دریا بزنم و با یک چیز ساده شروع بکنم و فقط اون قدم اول رو بردارم. واسه هین اولین پست رو هم گذاشتم برای اینکه بگم هوش مصنوعی چیه!
هوش مصنوعی همونطوری که از اسمش هم پیداست به دو تا نکته توجه داره: اول اینکه باید هوشمند باشه، دوم هم اینکه نباید توی طبیعت پیدا بشه و ساختهی دست بشره. بر همین اساس میشه گفت که هوش مصنوعی به شبیهسازی (یا ماشینی) گفته میشه که توسط انسان ساخته و برنامهریزی شده باشه به طوریکه هوشمندانه رفتار بکنه.
حالا هوشمندی چیه؟
هوشمندی به توانایی یادگیری حل مسأله گفته میشه! پس زمانی که یک کامپیوتر توانایی ادراک و کشف الگوهای موجود در دنیای واقعی رو داشته باشه و بتونه براساس تجربهای که میکنه خودش رو در طول زمان بهبود بده میگیم هوشمنده!
چطوری یه ماشین میتونه کسب تجربه کنه؟
برای اینکار ابتدا ماشین باید دادههایی که دریافت میکنه رو تبدیل به دانش (knowledge) کنه تا بتونه از کشف الگوهای دانش به دست اومده به خرمندی برسه. (اینجا سعی کردم که هرم DIKW رو اشاره کنم بهش که توی یه پست دیگه در موردش توضیح میدم. اگر هم دوست داشتید میتونید در موردش سرچ کنید!) برای اینکار ماشین باید ترکیبی از قابلیتهای زیر رو داشته باشه:
- استدلال کردن
- یادگیری
- حل مسأله
- ادراک
- پردازش زبان طبیعی
دیگه نگم براتون که هوش مصنوعی میتونه در دنیای واقعی کاربردهای زیادی در صنعتهای مختلف مثل بهداشت و درمان، اقتصاد، فروش، تولید و … داشته باشه که سعی میکنم تجربههایی که داشتم رو در پستهای دیگه با شما به اشتراک بگذارم.
هوش مصنوعی جادوگری نیست!
البته اینو هم در نظر داشته باشید که هوش مصنوعی جادوگری نیست. بارها اتفاق افتاده با افرادی برخورد میکنم که انتظار کارهای نشد رو دارن برای حل مسائلی که دارن. قرار نیست مثلاً یکی مثل من که هوش مصنوعی بلده و توی این حوزه فعالیت میکنه بدون داشتن دیتا، چالش یا مسأله مشخص با خوندن وردی یا گفتن «اجی مجی لاترجی» برای شما یه ماشین هوشمند تولید کنه که مثلاً بره تا سر کوچه براتون نون هم بخره!
توی پست بعدی میخوام در مورد هوش مصنوعی ضعیف و قوی صحبت کنم، پس از اینجا به بعد سر شما رو بیشتر از این درد نمیارم.
فعلاً
2 پاسخ در “سلام دنیا!”
امیررضا نعمتی 13 اردیبهشت, 1403 در 06:34
لطفا درباره انواع هوش مصنوعی، مثلا هوش مصنوعی توزیعی مطلب بذار
البته در حوزه پزشکیوسلامت
مرسی
Keep working ????????
علی صالحی 19 اردیبهشت, 1403 در 16:34
سلام سلام.
خیلی خلاصه بخوام بگم هوش مصنوعی توزیع شده زمانی هست که ما روی یک ماشین سیستم هوشمند نداریم. چندین و چند ماشین هوشمند هستن که توی یک شبکه پخش شدن و با هم در ارتباطن و اطلاعاتشون رو به اشتراک میذارن. انواع مختلفی هم داره. مثلا در بحث بهینهسازی میتونیم به کلونی مورچهها اشاره کنیم. یا اینکه ensemble learning هم میشه گفت یه جور هوش مصنوعی توزیع شده است. federated learning و ,multi-agent system هم از انواع دیگه این توزیعپذیری میتونن باشن. سعی میکنم در آینده یه خرده مباحث رو کاربردیتر کنم که پزشکی حتما یکی از اون کاربردهاس